trafic.ro ranking

trafic.ro

duminică, 8 ianuarie 2012

Video si astrofotografie prin telescop cu Sony CX105.Astronomie digitala


Cele mai multe dintre fotografiile pe care le fac, sunt capturi video facute din filmarile cu camera HDR Sony CX-105 handycam prin telescopul meu reflector de 8".
Acest articol este despre cum folosesc camera Sony CX105 la telescopul meu.
Intai sa prezint camera:


Camera are lentile Carl Zeiss Vario-Tessar
Zoom-ul optic de 10x, este perfect pentru apropierea craterelor Lunii, sau a planetelor. Daca folosesc ocularul de 20mm Super Plossl,  Luna se vede intreaga in imaginea video, la fara niciun zoom optic al camerei *fara zoom, Luna e marita la 50x cu ocularul de 20 mm.
Zoom-ul digital care este pana la 120x, nu-l folosesc deloc, pentru ca nu are rost aceasta optiune in care doar iti labarteaza pixelii pentru a apropia.

CX105 filmeaza 1,920x1,080i ,video high-definition, si inregistreaza in format AVCHD.

         Vignetarea de pe marginile imaginilor este prezenta pana la 7x zoom optic. De la aceasta apropiere, vignetarea incepe sa dispara *folosind Plossl 20mm si barlow 2x.
Cu lentila 2x Barlow si ocularul de 20mm, fiecare 1x, 2x, 3x...9x zoom la camera video, inseamna sute de ori, adica 100x, 200x, 300x, ...pana la maximul de 1000x.
Pentru a intelege mai bine:
-distanta focala telescop: 1000 mm
-ocular:20 mm.
-lentila barlow: 2x
-camera video zoom optic: pana la 10x
Calcul: 1000:20=50 (sau 50x)
             50x2=100 (sau 100x cu lentila barlow)
             100x10=1000 (sau 1000x la 10x zoom optic camera)
*pentru puterea maritoare 1000x atmosfera trebuie sa fie buna.

Exemple de vignetare:
Am folosit telescopul cu ocularul de 20mm Plossl, lentila 2x Barlow si camera video CX105.

Captura video la o marire totala de 100x, fara zoom de la camera video. Atmosfera a fost foarte proasta, insa la aceasta apropiere nu se observa turbulenta atmosferei, care era jalnica.

Captura video la o marire totala de 300x, cu zoom de la camera video 3x. La acest zoom,inca nu s-a defocusat imaginea,deoarece camera inca se mai forteaza sa focalizeze. Vignetarea este mai mare.

Captura video la o marire totala de 500x, cu zoom de la camera video 5x. Imaginea este deja blurata, defocusata, in acest moment trebuind sa umblu la focalizarea imaginii din telescop, rezultatul fiind in imaginea de mai jos.

Captura video la o marire totala de 600x, cu zoom de la camera video 6x. Am realizat focalizarea de la telescop, insa imaginea este doar mai putin imbunatatita, deoarece atmosfera a fost foarte proasta, insa vignetarea este cea care ne intereseaza aici.
Captura video la o marire totala de 700x, cu zoom de la camera video 7x. Vignetarea se reduce, marginile negre mergand din ce in ce mai spre exrerior.

Captura video la o marire totala de 800x, cu zoom de la camera video 8x. Vizibilitatea prin telescop in acea seara de 13 octombrie 2011 a fost atat de proasta incat nu am mai marit zoom-ul mai departe. Insa ce e important e ca se observa cum matginile negre incep sa dispara, iar la 10x zoom optic de la camera (adica marire totala 1000x), imaginea este complet lipsita de acestea ca in imaginea de mai jos. La acest zoom atmosfera insa trebuie sa fie foarte buna.Filmarea focala si afocala prin telescop.
Cu aceasta camera se realizeaza numai filmare afocala, adica prin ocular. Montarea camerei direct la telescop fara ocular nu se poate face, si chiar daca s-ar putea, nu se va vedea decat oglinda secundara.
       Vignetarea este cauzata de dimensiunile fizice ale mai multor elemente de lentile. Elementele din spate sunt umbrite de elemente în faţa lor, ceea ce reduce deschiderea obiectivului eficace. Rezultatul este o scădere treptată în intensitate a luminii spre periferia imaginii. Vignetarea optica este sensibila la diafragma obiectivului.

       Memoria camerei este de 8 gigabytes interna si 8 gigabytes externa in cardul de memorie. La o iesire cu telescopul nu imi trebuiesc decat primii 8 giga, pentru ca bateria camerei atat tine. Daca folosesc camera de pe balcon, atunci o conectez la o priza si inregistrez pana se termina si ceilalti 8 giga.


        LCD are 2.7" si este rotativ. Aceasta ma ajuta sa privesc ce filmez din mai multe unghiuri, fara sa ma aplec intr-o pozitie incomoda odata cu rotirea telescopului.

       Bateria tine aproape o ora, o mare coincidenta, pentru ca 8 giga de filmare sunt aproximativ 56 min, si deci bateria se termina odata cu timpul de filmare. Mi-ar fi placut sa tina mai mult bateria insa asta este. va trebui sa-mi cumpar inca una, mai ales ca iarna la temperaturi foarte scazute tine chiar mai putin.

 Camera video high-definition HDR-CX105 de la Sony este foarte compactaCantareste doar 330g. Este suficient de uşoara pentru a fi pusa la ocularul telescopului fara problema greutatii.
Distanta focala a acestei camere este de 3.2- 32 mm iar diametrul filetului pentru infiletarea la un ocular este de 30mm. Timp minim de expunere este de 1/2s. Diafragma este 1.8-2.2 mm.
*Nu i-am gasit inca inel sau adaptor de 30 mm pe piata,insa folosesc banda adeziva foarte lata (scoci), pentru prinderea de ocular la telescop, iar camera este foarte stabila pentru ca greutatea ei este mica.

Lumonozitatea minima este de 5 lux, ceea ce face ca aceasta camera sa nu fie prea buna pentru filmare noaptea, iar imaginile ies puricoase, foarte puricoase. Cu cat luminozitatea minima pe care o suporta un senzor este mai mica, cu atat imaginea este mai buna pe timp de noapte. La deepsky este inutila aceasta camera,insa la Luna si planete este buna dupa parerea mea, mai ales daca prinzi o atmosfera curata. Senzorul optic este CMOS Exmor™.

Magazine de unde puteti cumpara telescoape astronomice noi, la preturi bune, gasiti aici: Telescopul meu: C8-N (CELESTRON 8" NEWTONIAN) telescope review-magazine , unde am insiruit o lista cu aceste magazine on-line. Aceste magazine au o gama larga de telescoape reflectoare, refractoare, binocluri, accesorii pentru telescop si camere video, oculare si alte produse.

7 comentarii:

Anonim spunea...

imi plac pozele dar cel mai mult imi place cum arata luna din prima poza :x

Lupu Victor spunea...

Multumesc.Celelalte poze sunt pentru a se observa evolutia vignetarii pe masura ce maresc imaginea.

Anonim spunea...

Ce reprezinta acel punct alb de la pol pe Luna?

Anonim spunea...

Din prima imagine?

Lupu Victor spunea...

Cred ca te referi la craterul Tycho de la care pornesc si niste raze albe luminoase (prima poza).

Cristi spunea...

Foarte interesant ceea ce fotografiezi si multumim pt explicatii .Este bine pt incepatori, care acum invata cate ceva .Am vazut ca esti pasionat si de Ozn ,gresesc?Ai reusit sa vezi pe cer noaptea ceva ce ar semana cu un OZN?
Pacat ca desi ai un telescop f scump totusi nu poti apropia f mult Marte ,Saturn ,am vazut pozele facute de tine si ma gandeam daca tu cu ditamai telescopul nu reusesti sa apropii f mult ,cei cu unul ieftin de 500 Ron ,prob ca nu pot vedea decat Luna sau stiu eu stele mai apropiate.Mi-as dori f mult sa mai initiezi si pe mine in acest domeniu ,daca ai putea sa vb pe mes?

Lupu Victor spunea...

Sunt cu ochii dupa OZN-uri,intr-adevar, si am observat ceva ce seamana cu asa ceva.
In ceea ce priveste planeta Marte, ar putea fi prinsa si mai clara, insa depinde de calitatea atmosferei din seara respectiva.
Am putea vorbi pe mess despre observari. Id-ul meu il gasesti la Contact

Trimiteți un comentariu

Imagini si video prin telescop

Craterul Abulfeda si Almanon (3) Craterul Albategnius si Hipparchus (8) Craterul Alexander (3) Craterul Alphonsus (9) Craterul Apianus Aliacensis si Werner (10) Craterul Archimedes (11) Craterul Archytas si Timaeus (3) Craterul Aristarchus si Herodotus (15) Craterul Aristillus si Autolycus (10) Craterul Aristoteles si Eudoxus (16) Craterul Arnold si Democritus (2) Craterul Arzachel Thebit si Rupes Recta (12) Craterul Bailly (4) Craterul Balmer si Vendelinus (4) Craterul Banachiewicz (1) Craterul Barocius si Maurolycus (9) Craterul Biela (5) Craterul Boussingault (9) Craterul Bullialdus (4) Craterul Burg (7) Craterul Byrgius (5) Craterul Campanus si Mercator (3) Craterul Capuanus si Palus Epidemiarum (11) Craterul Casatus si Klaproth (8) Craterul Cassini (5) Craterul Catharina (7) Craterul Cichus si Weiss (2) Craterul Clavius (19) Craterul Cleomedes (6) Craterul Colombo si Magelhaens (4) Craterul Condorcet (3) Craterul Copernicus (14) Craterul Cruger (1) Craterul Curtius (4) Craterul Davy si Palisa (2) Craterul De La Rue (1) Craterul Delambre Taylor si Dollond (4) Craterul Deslandres si Lexell (8) Craterul Doppelmayer (4) Craterul Eddington si Seleucus (2) Craterul Endymion (5) Craterul Eratostene si Sinus Aestuum (9) Craterul Firmicus si Apollonius (3) Craterul Flammarion (1) Craterul Flamsteed (2) Craterul Fontenelle (1) Craterul Fra Mauro (4) Craterul Fracastorius (4) Craterul Furnerius (3) Craterul Gambart (4) Craterul Gärtner si Democritus (3) Craterul Gassendi (16) Craterul Geber Abenezra si Azophi (7) Craterul Gemma Frisius si Zagut (4) Craterul Goclenius (3) Craterul Goldschmidt si Anaxagoras (12) Craterul Goodacre (1) Craterul Grimaldi (10) Craterul Gruemberger si Cysatus (8) Craterul Guericke si Parry (3) Craterul Gutenberg (1) Craterul Hainzel (11) Craterul Harpalus si South (6) Craterul Heinsius (2) Craterul Helicon si Le Verrier (3) Craterul Heraclitus si Licetus (14) Craterul Hercule si Atlas (16) Craterul Hevelius si Cavalerius (4) Craterul Hommel si Pitiscus (9) Craterul J. Herschel (4) Craterul Janssen Vlacq şi Rosenberger (16) Craterul Julius Caesar (5) Craterul Kepler (8) Craterul Lalande si Mosting (2) Craterul Lambert si Pytheas (1) Craterul Langrenus (3) Craterul Letronne Billy si Hansteen (3) Craterul Lilius (4) Craterul Longomontanus si Maginus (26) Craterul Macrobius si Tisserand (8) Craterul Manilius (7) Craterul Manzinus si Mutus (5) Craterul Marco Polo (1) Craterul Marius (4) Craterul Maupertuis si La Condamine (2) Craterul Menelaus (10) Craterul Messala si Geminus (5) Craterul Messier (1) Craterul Moretus (23) Craterul Nearch Jacobi si Boguslawsky (5) Craterul Oenopides (4) Craterul Orontius (14) Craterul Pallas si Murchison (12) Craterul Parrot Airy si Vogel (1) Craterul Pentland Scott si Demonax (5) Craterul Petavius (8) Craterul Philolaus (4) Craterul Phocylides si Nasmyth (10) Craterul Piazzi Lacroix si Fourier (4) Craterul Piccolomini (10) Craterul Platon (16) Craterul Plinius (11) Craterul Pontécoulant (2) Craterul Posidonius (8) Craterul Proclus (8) Craterul Ptolemaeus (10) Craterul Reinhold si Lansberg (3) Craterul Rhaeticus (1) Craterul Rheita si Metius (8) Craterul Riccius (2) Craterul Rothmann si Lindenau (6) Craterul Sabine si Ritter (2) Craterul Sacrobosco (4) Craterul Santbech (5) Craterul Sasserides si Gauricus (8) Craterul Scheiner (8) Craterul Schickard (21) Craterul Schiller (16) Craterul Scoresby (4) Craterul Secchi (1) Craterul Sirsalis (1) Craterul Stadius (4) Craterul Steinheil si Watt (3) Craterul Stevinus si Snellius (4) Craterul Stiborius (1) Craterul Stöfler si Maurolycus (7) Craterul Strabo si Thales (3) Craterul Taruntius (4) Craterul Theaetetus si Calippus (2) Craterul Theophilus si Cyrillus (8) Craterul Triesnecker (10) Craterul Tycho (18) Craterul Vega (3) Craterul Vieta Mersenius si Cavendish (10) Craterul W. Bond si Meton (10) Craterul Walther Purbach si Regiomontanus (18) Craterul Wichmann (2) Craterul Wilhelm si Pitatus (14) Craterul Wolf (3) Craterul Zollner si Kant (1) Craterul Zucchius Bettinus si Kircher (8) Culorile Lunii (6) Eclipse (7) Galerie (19) Iluzii optice (6) Imagini DSLR cerul (7) Imagini DSLR si Hyperion (6) Imagini DSLR si telescop (36) Luna in 3D cu 3dfication (3) Magazine telescoape (1) Mozaicuri Luna (12) Pete solare (10) Planete (32) Rima Ariadaeus (4) Rupes Altai (10) Stele (13) Termeni (12)

Google+ Followers

 
Toate imaginile sunt © Copyright 2010-2015 Lupu Victor. Toate drepturile rezervate.Fotografiile nu pot fi reproduse, publicate, sau copiate sub nicio formă fară acordul autorului. Mulțumesc pentru respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. ASTROFOTOGRAFIA | Lupu Victor Astronomy - Contact - Ajutor
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Online Project management