Pagini

25 februarie 2014

Un astronom a filmat un asteroid zdrobindu-se în Lună (video)



Un astronom spaniol, spune că a fost martorul unui asteroid de dimensiunea unui frigider ce se sparge în Lună, cel mai mare impact lunar produs de un asteroid înregistrat vreodată.

Episodul rar a fost văzut de către Jose Maria Madiedo, un profesor de la Universitatea din Huelva

La data de 11 septembrie 2013, Madiedo opera două telescoape pentru observarea Lunii, atunci când a zărit un fulger în Mare Nubium, un bazin vechi, plin de lavă întunecată. 
Lumina, a fost pentru scurt timp aproape la fel de luminoasă ca Steaua Polară, spune Royal Astronomical Society (RAS).
Ar fi fost vizibilă cu ochiul liber pentru oricine care s-a întâmplat să se uite la Lună la acel moment, în condiții bune de vizualizare.

A urmat un lungă reacție, cu durata a alte opt secunde - cea mai lungă și mai strălucitoare văzută vreodată la un impact lunar.
"În acel moment, am realizat că am văzut un eveniment foarte rar și extraordinar", a declarat Madiedo societății.

Madiedo și colegii lui, au calculat că roca are o masă de aproximativ 400 kg , cu un diametru cuprins între 60 și 140 de centimetri . Aceasta a lovit Mare Nubium la aproximativ 61,000 km pe oră .
Viteza a fost atât de mare încât piatra s-a transformat topindu-se la impact și s-a vaporizat , lăsând o strălucire termică vizibilă de pe Pământ ca un fulger , și a format un crater de 40 de metri în suprafața Lunii .

Energia de impact a fost echivalent cu o explozie de aproximativ 15 tone de TNT , mai mult decât triplu față de cel mai mare eveniment văzut anterior , susținut de NASA martie 2013 .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu