Pagini

24 februarie 2014

Ce temperaturã este noaptea pe Lunã?

10 cadre, la 100% best quality în Registax.
Am fãcut acest articol pentru cã "Ce temperaturã este noaptea pe Lunã?" este o întrebare pusã de cei care mi-au gãsit blogul. 
În general, temperatura de pe Lunã variazã datoritã mai multor cauze cum ar fi: locaţia topograficã, faza Lunii (zi-noapte), poziţia Pãmântului şi deci implicit a Lunii faţã de Soare (periheliu-afeliu), şi mai nou s-a demonstrat ca variaţii de temperatura se înregistreazã şi în funcţie de cratere, în cele mai noi, existând o temperaturã uşor mai ridicatã decât în alte zone, mai vechi.

În timpul amiezii pe Lunã, la ecuator temperaturile pot fi mai ridicate decât apa clocotitã, peste 100 grade Celsius, în timp ce noaptea pot fi mai scãzute decât oxigenul lichid. Oamenii de ştiintã de la NASA, spun cã la polul sud al Lunii, temperatura înregistratã este la fel de scãzuta ca pe cel mai îndepãrtat corp din Sistemul Solar, Pluton. Pe timp de zi, la polul sud lunar, s-au înregistrat -238 grade Celsius.

Deoarece Luna este aproape de Pãmânt, aceasta primeşte aceeaşi cantitate de luminã de la Soare, aşa cã dacã priviţi Luna, aşa va puteţi imagina cã ar arãta şi planeta noastrã dacã ar fi lipsitã de atmosferã.
Mai multe despre temperaturile de pe Lunã, citiţi aici: Temperatura de pe Luna-Video.

Varsta Lunii: 7 zile
Faza: 51% (0% = Noua, 100% = Plina)
Distanta: 384,488 kilometri

Optica: telescop Celestron C8-Newtonian,plossl 20mm,barlow 2x
Montura: CG5 (EQ5)
Aparat: Sony CX130
Filtru: nu
Data: 29.04.2012

Locatie: Baia Mare,Romania
Procesare: Imagini in Registax, FastStone Image Viewer

Aveți întrebari din astronomie la care nu le găsiți răspunsul? Puneți o întrebare într-un comentariu în directorul de aici: Întrebări și răspunsuri astronomie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu