Pagini

06 noiembrie 2013

Mars Orbiter Mission (MOM) Mangalyaan s-a lansat cu succes.


 
Credit imagini: ISRO.


Mars Orbiter Mission (MOM), informal numită Mangalyaan (sanscrită: मंगलयान), este un Mars Orbiter care a fost lansat cu succes pe orbita Pământului la 05 noiembrie 2013 de către Organizația indiană de cercetare spațială (ISRO).

 Misiunea este un "demonstrator de tehnologie", proiect cu scopul de a dezvolta tehnologiile necesare pentru proiectarea, planificarea, managementul și operațiunile unei misiuni interplanetare.

Sonda Mars Orbiter Mission s-a lansat de pe prima rampa de lansare la Sriharikota, Andhra Pradesh, folosind o rachetă C25 Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) la 09:08 UTC (14:38 IST), pe 5 noiembrie 2013. Fereastra de lansare a fost lungă de aproximativ 20 zile și a început pe 28 octombrie. Mars Orbiter Mission este prima misiune interplanetară a Indiei. Dacă va avea succes, ISRO ar deveni a patra agentie spațială care ajunge pe Marte, după RFSA, NASA și ESA.

Satelitul transportă instrumente compacte pentru experimente științifice, totalizând o masă de 15 kg. Vor fi cinci instrumente pentru a studia suprafața, atmosfera și mineralogia lui Marte.
După ce a părăsit orbita Pământului, nava va face o croazieră în spațiu de aproximativ zece luni, folosind propriul sistem de propulsie și va ajunge la Marte pe traiectoria de transfer, în luna septembrie 2014.

ISRO a planificat că nava va intra ulterior într-o orbita eliptica între 372 km și 80,000 km în jurul lui Marte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu