Pagini

07 noiembrie 2013

Cometa 2013 A1 va trece foarte aproape de Marte în octombrie 2014.

Cometa 2013 A1. Credit: NASA.


La data de 19 octombrie 2014, Cometa 2013 A1 (Siding Spring) va trece extrem de aproape de Marte, aproape sigur la 300,000 km de planetă, eventual, mult mai aproape. Cea mai exactă estimare actuală este că trece la aproximativ 50.000 km de suprafața lui Marte. Aceasta este de aproximativ 2,5 ori distanța de Marte a lui Deimos, satelitul cel mai îndepărtat al planetei, sau mai puțin de două ori pe Pământ distanța asteroidului 2012 DA14 din 15 februarie 2013. Având în vedere că durata de observație disponibilă pentru determinarea orbitei este încă relativ scurtă, orbita actuală este destul de incertă și distanța nominală de abordare se va schimba după observații suplimentare ce vor fi incluse în estimările de orbită viitoare.

În prezent, Marte se află direct în intervalul de posibila cale a cometei și nu putem exclude posibilitatea ca această cometă să aibă un impact cu Marte. Estimarea pentru probabilitatea de impact este mai mult de 1 din 600 și ne așteptăm că observațiile viitoare ne va permite să eliminăm complet un impact cu Marte.

După mai mult de un milion de ani de călătorie, această cometă vine din Norul Oort al Sistemului nostru Solar. Aceasta ar putea fi complete, cu gaze volatile la care cometele de perioadă scurtă de multe ori lipsesc din cauza întoarcerilor lor frecvente în vecinătatea soarelui.

În timpul apropierii de Marte, cometa va atinge probabil o magnitudine totală vizuală de zero sau mai luminoasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu