Pagini

14 noiembrie 2012

Planetă ce circulă liberă în spațiu fără o orbită descoperită:CFBDSIR J2149

Fotografia planetei CFBDSIR J2149
Credit: ESO/P. Delorme


CFBDSIR J2149 este o planetă care probabil, face parte din grupul în mișcare AB Doradus. Începând din noiembrie 2012, aceasta planeta este cea mai aproape care a fost vreodată observata, la aproximativ 100 ani-lumina de Pamant.

Imaginea de mai sus a fost capturată de instrumentul SOFI pe Telescopul ESO New Technology Telescope de la Observatorul La Silla si prezinta planeta liber-plutitoare CFBDSIR J214947.2-040308.9 în lumină infraroșie.
Acest obiect, care apare ca un punct albastru slab la centrul imaginii, si este cel mai apropiat obiect de Sistemul Solar. Ea nu orbiteaza o stea și, prin urmare, nu strălucește de lumina reflectata, strălucirea slabă ce o emite poate fi detectată doar în lumină infraroșie. Obiectul apare albăstrui, deoarece o mare parte din lumina la lungimi de undă mai lungi infraroșii este absorbită de metan și de alte molecule din atmosfera planetei. În lumina vizibila, obiectul este atât de rece încât ar străluci doar vag, cu o culoare roșu aprins atunci când este privită de aproape.
(Sursa Wikipedia).



Acest videoclip prezinta impresia unui artist a planetei liber-plutitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu