Pagini

04 februarie 2013

Craterele Gemma Frisius si Goodacre de pe Luna prin telescop.





Gemma Frisius (88 km) si Goodacre (46 km), sunt doua cratere aflate aflate pe emisfera de sud a Lunii, intr-o zona plina de cratere de toate marimile. Peste mai toate craterele de pe aceasta regiune trec razele luminoase de un albedo intens ale craterului Tycho, aflat mai la sud-vest.

Gemma Frisius, in comparatie cu Goodacre, are o podea mai neteda, desi este "ciuruita" de nenumarate impacturi mici ulterioare formarii lui. Marginea este foarte afectata insa, si dantelata de alte impaturi mai mici.  Gemma Frisius A (68 km), aflat la sud-vest, este un crater destul de mare, dat atat de tocit, incat daca ai fi acolo nu ai zice ca te uiti la un crater, ci la niste dealuri.

 Gemma Frisius are o adancime de 4,7 km, comparativ cu Goodacre care are 3,2 km adancime.
Cele doua sunt despartite de marginea lui Goodacre, care este patruns in Gemma Frisius, la granita dintre cele doua mai existand inca un crater mai mic de impact.

Alte cratere vizibile in aceste poze prin telescop, sunt scrise pe fiecare in imaginea de mai jos.

Varsta Lunii: 7 zile
Faza: 51% (0% = Noua, 100% = Plina)
Distanta: 384,488 kilometri

Imaginile au fost obținute prin atașarea unei camere video direct în ocularul unui telescop astronomic de 8 inch (203 mm) Newtonian; din acest motiv câmpul vizual al ocularului a fost mărit.

În imaginea de mai jos sunt etichetate craterele şi alte caracteristici de pe Lună din regiunea respectivă. Pentru a înţelege cât mai bine această hartă fotografică, trebuie să reţineţi că eticheta cu numele sau litera craterelor mai mari, ar putea fi găsite în centrul acestora, iar la craterele mici, eticheta se găsește în jurul lor, de obicei deasupra.



Optica: telescop Celestron C8-Newtonian,plossl 20mm,barlow 2x
Montura: CG5 (EQ5)
Aparat: Sony CX130
Filtru: nu
Data: 29.04.2012

Locatie: Baia Mare,Romania
Procesare: capturi video, FastStone Image Viewer


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu