Pagini

02 februarie 2013

Cometa Pan-STARRS.O cometa din zonele îndepărtate ale Sistemului Solar ar putea deveni un obiect vizibil cu ochiul liber la începutul lunii martie 2013.

O cometa din zonele îndepărtate ale Sistemului Solar ar putea deveni un obiect vizibil cu ochiul liber la începutul lunii martie 2013. Aceasta este prima vizită a cometei Pan-STARRS C/2011 L4 la interiorul Sistemului Solar, deci sunt posibile surprize in timp ce gheața sa virgina este expusa la incalzire solara intensa.
Pan-STARRS, a fost descoperita pe 6 iunie 2011 de telescopul panoramic de supraveghere din Hawai.
Multi se asteapta ca aceasta cometa sa fie foarte stralucitoare, la fel ca stelele Carului Mare, insa, cometele ce vin din zona Norului indepartat Oort, sunt imprevizibile in privinta cantitatii, papabila de un spectacol gratios pe cer, sau invers, o dezamagire totala.
Cel mai bun moment pentru observarea cometei Pan-STARRS, va fi probabil pe 12 si 13 martie 2013 la vest, insa va fi dificil, deoarece aceasta este localizata in zona Soarelui, si de aceea, poate fi vazuta doar seara, odata cu apusul acestuia.

Credit foto: NASA.

Observarea va avea nevoie totusi de un binoclu sau un telescop mic. Singura caracteristica vizibila cu ochiul liber va fi probabil stralucirea capului cometei.

Pe data de 5 martie, cometa va fi cel mai aproape de Pamant, la cca 161 milioane km, iar pe 10 martie, cometa va avea apropierea cea mai mare de Soare.
A nu se confunda aceasta Cometa cu cometa ISON C/2012 S1, care isi va face aparitia pe cer in noiembrie 2013, care ar putea straluci ca o Luna Plina pe cerul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu