Pagini

26 ianuarie 2013

Hercule si Atlas video prin telescop astronomic septembrie 2012

Hercule si Atlas, sunt doua cratere aflate pe nord-estul Lunii, intre ele fiind o distanta de 30 km de la o margine la cealalta. Desi sunt apropiate, sunt mari diferente intre ele atat la marime cat si in interiorul lor. De exemplu, Atlas (87 km), cel mai mare, are o podea "zbarcita" sau ridata pe toata suprafata sa, pe cand Hercule (69 km), are o podea fina bine definita, cu un alt crater mai mic pe podea la sud-est, numit Hercule G (14 km).

Si adancimea celor doua cratere este diferita: Atlas, chiar daca este mai mare, are o adancime de doar 2 km, fata de Hercule care are 3,2 km adancime.
In aceste 2 clipuri, imaginea este cu susul in jos cum se vede prin telescop. Imaginile nu sunt mereu foarte clare, insa au perioade in care se vad destul de multe caracteristici ale acestei zone.

Alte cratere observate in video, sunt Oersted, la sud-est de Atlas, care este abia recunoscut ca un crater deoarece a fost aproape complet inundat de lava, Keldysh (33 km), aflat intre Atlas si Hercule la nord, si Burg (40 km), care se afla pe Lacus Mortis.








Sistem optic: CelestronC8 "-newtonian telescop, plossl20mm, 2x Barlow
Mount: CG5 (EQ5)
Dispozitiv: Sony CX-130
Modul video: Full HD 1920x1080 progresivă
Filtru: nu
Data: 03/09/2012
Locul de amplasare: Baia Mare, România
Prelucrare și editare: Sony Vegas 10

Foto mai sus este realizata in data de 11 mai 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu