Pagini

30 ianuarie 2013

Ce vezi? Iti pierzi vremea cu telescopul tau.




Varsta Lunii: 7 zile
Faza: 51% (0% = Noua, 100% = Plina)
Distanta: 384,488 kilometri

"Ce vezi? Ce urmaresti? La ce te uiti? Ai vazut ozn-uri? Ce rezolvi cu asta? Iti pierzi timpul de pomana. Pe blogul tau repeti aceleasi imagini. Nu te plictisesti sa vezi mereu aceleasi lucruri? Daca ai vazut Luna o data, ce rost are sa te uiti la ea de mai multe ori?" Acestea sunt cuvintele care mi s-au spus de catre cei din jurul meu, si de care sunt obisnuit sa le aud.
Nu vreau sa para o problema prea mare pentru mine ce am scris mai sus. Acum insa, fiind intr-o zona izolata cateva zile, unde am liniste si pot reflecta la viata mea, m-am gandit sa scriu cate ceva despre ignoranta unor oameni.

Mie la randul meu, mi se par inutile unele pasiuni pe care le pun in practica unii oameni. Insa daca mie nu mi-ar place sa fac ce fac altii, nu as demoraliza pe acestia, sau descuraja. De ce? Raspunsul, va provoc sa vi-l dati voi singuri.

Daca luam ca exemplu Luna, cand vorbim despre aceasta nu ne gandim ca la ceva ce e la moda, sau a fost ceva la moda. Luna a fost si va fi intotdeauna la fel. Caracteristicile acesteia sunt mereu aceleasi. De aceea cred eu ca lumea nu o apreciaza. In mintea lor, Luna e pe cer, mereu la fel. Ce ar putea fi interesant la ea chiar si prin telescop, mereu si mereu? E pierdere de timp, cred ei. Acelasi lucru gandesc ei despre astronomia observationala in general. Ei bine, este ceva interesant in observare. Poti observa acelasi lucru mereu si mereu, insa mereu vezi acel obiect astronomic altfel. In unele seri atmosfera este clara, alteori este plina de praf sau ceata; Soarele are celebrele pete pe suprafata lui, iar acestea sunt in continua miscare; Luna are fazele ei: in unele seri anumite cratere au alt aspect fata de acum doua seri, datorita luminii soarelui care bate pe ele la diferite unghiuri mereu. Pe langa toate astea, mai punem evenimente astronomice ca eclipse de Soare sau Luna, ocultatii, conjunctii de planete, comete si asteroizi care trec prin vecinatatea noastra.

Dupa cum vedeti, lumea astronomiei nu e atat de statica, iar pe langa asta, daca faci si astrofotografie, exista competitia cu tine insuti dar si cu altii care au aceeasi pasiune.



Optica: telescop Celestron C8-Newtonian,plossl 20mm,barlow 2x
Montura: CG5 (EQ5)
Aparat: Sony CX130
Filtru: nu
Data: 29.04.2012

Locatie: Baia Mare,Romania
Procesare: capturi video, FastStone Image Viewer


3 comentarii:

  1. cred ca este interesant sa privesti universul pin luneta daca ai posibilitatea sa faci acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici eu nu inteleg rostul observarilor repetate.
    Cred ca ne atrage inaccesibilul, in rest, aici pe Pamant sunt lucruri mult mai interesante decat imaginile jenante (raportat la pretul platit pentru observarea lor) date de telescoapele comerciale.
    Daca poti avansa cu magnitudinea observatiilor, devine interesant, altfel, cred ca te plafonezi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt rabdator, postez tot ce fac iar de repetat nu ma repet. daca filmez planeta Jupiter de exemplu, postez intr-in articol filmarea, in altul capturi video si in altul imagini procesate in programele speciale pt astrofotografie. toate din aceeasi seara, dar asta nu inseamna ca ma repet pentru ca toate au suferit diferite procese.

    RăspundețiȘtergere