Pagini

18 ianuarie 2013

Arnold si Democritus Cratere lunare de nord vazute prin telescop.


Imaginile au fost obținute prin atașarea unei camere video direct în ocularul unui telescop astronomic de 8 inch (203 mm) Newtonian; din acest motiv câmpul vizual al ocularului a fost mărit.

În imaginea de mai jos sunt etichetate craterele şi alte caracteristici de pe Lună din regiunea respectivă. Pentru a înţelege cât mai bine această hartă fotografică, trebuie să reţineţi că eticheta cu numele sau litera craterelor mai mari, ar putea fi găsite în centrul acestora, iar la craterele mici, eticheta se găsește în jurul lor, de obicei deasupra.



Prin telescoape cu puteri mai mari, puteti identifica cratere de impact de la nord de Aristoteles, cum sunt Sheepshanks (25 km), C. Mayer (38 km) și Arnold (95 km).
Democritus, a fost candva un crater proeminent. Această zonă a Lunii este o provocare interesantă pentru observare.
Cel mai apropiat bazin de lava intarita de aceste cratere, este bazinul Mare Frigoris, aflat la sud. In fotografii, aceasta Mare poate fi identificata ca fiind zona intinsa fara terenuri accidentate si mai inchisa la culoare.

Craterul Arnold (95 km), are podeaua sa plata, fara varfuri centrale, aceasta indicand ca a fost inundat de lava in trecut. In interiorul lui, la vest, se distinge un crater mic. Peretele de sud, dupa cum se observa, este absent, desi probabil aceasta se datoreaza luminii de la Soare, indicand ca lava a patruns in acest crater prin acea zona. La nord-est, lipit dr Arnold, este un crater, Arnold A (57 km), , care pare a fi o replica perfecta a lui Arnold, doar ca este mai mic in dimensiuni, si ca nu are niciun crater pe podea.

Spre diferenta de Arnold, Democritus (39 km), un crater vizibil mai mic, aflat la sud est de acesta, are varfuri muntoase centrale, si este mai adanc. De la acesta, porneste un numar de 5 cratere insiruite in lant pe Mare Frigoris.

Un alt crater, aflat la sud-vest de Arnold, este Kane (55 km), care de asemenea nu are varfuri muntoase in centru, si nici alte cratere ulterioare pe podea. Acesta, se afla pe "malurile" Mare Frigoris.

Craterele C. Mayer (38 km), C. Mayer B (36 km) si Sheephanks (25 km), sunt toate scufundate in intuneric in aceste imagini, datorita unghiului mic al Soarelui din acel moment. Totusi, marginile acestora sunt luminate foarte frumos, dand impresia ca ar fi niste inele.

Optica: telescop Celestron C8-Newtonian,plossl 20mm,barlow 2x
Montura: CG5 (EQ5)
Aparat: Sony CX130
Filtru: nu

Data: 27.04.2012
Locatie: Baia Mare,Romania
Procesare: capturi video, FastStone Image Viewer


In pozele de mai jos observati un lant de 5 cratere pe Mare Frigoris, ce porneste de la unul mai mare numit Democritus. Acesta nu este singurul de acest gen, deoarece nu departe de acest lant, mai exista unul, tot pe Mare Frigoris, care este format din 7 cratere.


In aceasta imagine realizata pe 6 mai 2011, sunt incadrate ambele lanturi de cratere, cel de la nord de craterul Aristoteles (care sunt vazute si in pozele de mai sus), si cel care porneste de la craterul Epigenes.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu