Pagini

05 decembrie 2012

Curentul de meteori Geminide provine dintr-o cometa de piatra




Culmile curentului de meteori Geminide pica în dec 13 si 14, atunci cand Pamantul trece prin resturile de la un obiect ciudat pe care unii astronomi il numesc "o cometă din piatra."

Geminide sunt o ploaie de meteori unica prin faptul ca părintele acestora a fost identificat ca a nu fi o cometă, ci se pare ca un asteroid! Dintre ploile de meteori cunoscute si studiate de oamenii de stiinta, Geminidele sunt singurele care par sa aiba un parinte asteroidal; toate celelalte au ca origine comete.

3200 Phaethon
Credit: NASA


 3200 Phaethon, masoara 5.10 km în diametru si a fost descoperit pe 11 octombrie 1983 cu ajutorul Satelitului Astronomic Infrarosu, și a fost numit din mitologia greaca, Phaethon, fiul zeului soare Helios.

Phaethon, este din punct de vedere tehnic clasificat ca un asteroid. Dar cum ar putea un asteroid crea meteoriții care produc Geminidele? Una dintre teorii, este Phaethon s-a rupt prin ciocnirea de un alt obiect, meteorii fiind ejectati datorita spargerii lui. O alta teorie, este aceea că o coliziune cu un alt obiect în urmă cu mii de ani, ar fi putut produce reziduuri prin care Pământul abia acum calatoreste. Nici această teorie nu pare să fie buna si nici prima. Alta teorie ce presupune ca Phaethon ar fi o cometa moarta (nucleul unei comete a cărei gheața a fost sublimata), nu este nici aceasta buna, pentru ca o dovadă a pierderii de masă a unui obiect, nu a fost vreodată raportată, până in 2009.

În 2009, sonda spatiala STEREO-A, a observat 3200 Phaethon sa inceapa sa strălucească. Această strălucire la periheliu, a fost probabil din cauza unei eliminari de praf de la obiectpoate din cauza încălzirii și crăparii rocilor de la suprafață, când Phaethon a ajuns aproape de Soare. Asta ne aduce la a patra teorie, si anume Phaethon este o cometă din piatra. Problema cu aceasta teorie, este aceasta nu reprezintă cantitatea de praf din fluxul Geminidelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu