Pagini

21 noiembrie 2012

Noua cometa descoperita C/2012 SI (ISON) in decembrie 2013

O cometă nou descoperită se indreaptă spre noi. In 26 decembrie 2013 se va afla cel mai aproape de Pamant, la 64 milioane de km.


Nou descoperita Cometa ISON este in această imagine, făcută la Observatorul RAS lângă Mayhill, New Mexico
Credit: E. Guido / G. Sostero / N. Howes.
Cometa C/2012 S1 (ISON), a fost descoperită pe 21 septembrie 2012 numele său oficial, a fost pus de către rusii amatori Vitali Nevski și Novichonok Artyom a Rețelei Științifice Internaționale Optice (ISON).
De la sfârșitul lunii octombrie până la sfârșitul lunii noiembrie, Cometa ISON, a iluminat brusc de la  magnitudinea 7 la 1 pe cer.
Atunci când va fi cel mai aproape de soare la periheliu, la 28 noiembrie 2013, se preconizează să strălucească spectaculos -7 magnitudine sau de aproape 10 de ori mai strălucitoare decât Venus.
O a doua rundă de vizibilitate excelentă începe imediat după periheliu cand Cometa ISON, vine în spatele soarelui și merge spre nord, în Ophiuchus și Hercules la începutul lunii decembrie.



Cometa C/2012 S1 (ISON), la 64 milioane de km de Pamant


Cand cometa va fi cel mai aproape de Terra, se va afla in dreptul constelatiei Draco.
Este posibil de a avea o coadă spectaculosă și să fie la fel de luminosă ca la magnitudinea -4. Ambele emisfere vor avea observari minunate. Într-adevăr, din nord vor vedea atât la asfințit și zori.Cometa va trece cel mai apropiat Pamant, la o distanta de aproximativ 64 milioane de km, în decembrie 2013, aproape de Constelația de nord a Draco.
Cometa va fi la periheliu (abordare amai aproape de Soare), la 28 noiembrie 2013, la o distanță de 0.012 UA (1,8 milioane de km) de la punctul central al Soarelui.


In august și septembrie 2013, Cometa ar trebui să devină vizibilă, pentru a fi observata in zone întunecate, folosind telescoape mici sau, eventual, chiar binoclu.
In octombrie 2013, Cometa ISON, ar trebui să devină vizibilă cu ochiul liber, în prima parte a lunii. Cometa va fi în fața constelației Leu, apoi. Va trece prima oara pe lângă Regulus, cea mai stralucitoare stea din Leu, apoi pe langa planeta Marte. Poate că aceste obiecte luminoase va vor ajuta să găsiți mai usor aceasta cometa. Între timp, cometa va deveni din ce in ce mai luminoasa în cursul lunii octombrie.
In noiembrie 2013, Cometa ISON va continua să lumineze pe tot parcursul lunii, în care se apropie de periheliu, târziu in noiembrie (punctul cel mai apropiat de soarele nostru). In plus, ISON va trece foarte aproape de steaua strălucitoare Spica și planeta Saturn, amandoua în ​​constelația Fecioara.
Unii prezic că ISON va deveni la fel de strălucitoare ca o Lună plină! Asta ar face din Cometa ISON, un obiect observabil si ziua.
Decembrie 2013 poate fi cea mai bună lună pentru a vedea cometa ISON, presupunând că a supraviețuit trecerea sa pe lângă Soare, intacta.Cometa va fi vizibila atât seara, după apusul soarelui, dar și dimineața, înainte de răsărit. In timp ce se va departa de noi, va fi mai mica, dar, pentru un timp, ar trebui să fie la fel de luminoasa ca planeta Venus, și ar trebui să aibă o coadă lungă. Oamenii de pe tot Pamantul va fi capabil să o vadă, dar aceasta va fi cel mai bine văzută din emisfera nordica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu