Pagini

17 noiembrie 2012

Cum faci poze la stele Sfaturi pentru astrofotografie

Foto realizata in 2011

De multe ori sunt întrebat despre cum se începe fotografierea stelelor cu echipamente de bază, ca DLSR-urile. M-am gandit a posta un răspuns. Dacă cineva are orice recomandari, mi-ar plăcea să le aud!

Aici este ceea ce as recomanda pentru a începe fotografierea diferitelor regiuni stelare. Este usor de realizat şi puteţi obţine rezultate rapide, cu un pic de răbdare.
Aparatul pe care il folosesc este DSLR Nikon D80

Setările ar trebui să vă permită capturați cateva fotografii interesante din regiuni stelare diferite. Un loc foarte bun pentru a poza, este centrul galaxiei noastre, Calea Lactee. Acesta este situat în regiunea Sagetator, care este chiar lângă coada Scorpionului. Există o mulțime de praf stelar, stele, nebuloase, care pot aparea frumos dacă poza se face cum trebuie.

Pentru a face astfel de poze:

1. Setează aparatul foto la 18 mm.
2. Setează kit-ul Nikkor în modul focalizare auto (A).

3. Vizează o stea strălucitoare; încearca pe Antares, steaua de culoare roșie, din Scorpion, pentru că este luminoasă. Centrează steaua in vizor, si măreste zoom-ul la maxim. Focuseaza steaua; acest lucru se intampla cand se aude acel bip, iar vizual, atunci cand steaua apare ca un punct clar, luminos.
4.  Blocheaza lentila cu butonul de la kit-ul Nikkor de 18-55 mm. Trebuie mutat de la A, la M.

5.  Nu mai umbla la apropiere/departare din obiectiv.
6. Acumindreapta aparatul spre centrul galaxiei. Acesta este situat chiar lângă coada de Scorpionului. Asigură-te că aparatul de fotografiat stă fixat în poziție și peisajul stelar este frumos încadrat.
7. Setează camera în modul fotografiere RAW (pentru a obține mai multă culoare și date).
8. Setează diafragma la F4.
9. Setează expunerea la ISO 800, sau ISO 1600, dacă este un cer într-adevăr întunecos.
10. Setează viteza de declanșare la 30 de secunde.
11. Fa o poză.

12. Revizuieste pozaArată bine? Ai stele? Culoare? Prea luminos? Fă ajustări la ISO și diafragmă și continuă fotografierea până când obții poza dorită. E frumos dacă obții culori la stele și unele indicii ale benzilor de praf din Calea Lactee.
13. Ia mai multe poze in aceeași regiune, astfel încât să le poți stack-ui mai târziu in diferite programe, pentru a avea o imagine fără zgomot in imagine.

2 comentarii:

  1. pt. a evita miscarea stelelor in fotografie:
    "500 Rule: 500 divided by the focal length of your lens = the longest exposure before stars start to trail or blur (in seconds)"
    (http://www.davidkinghamphotography.com/blog/2012/11/how-to-avoid-star-trails)

    RăspundețiȘtergere
  2. exemplu 500/18 (mm) = 27 sec.
    daca expunerea e mai lunga de 27 secunde incep sa se vada urmele stelelor.

    RăspundețiȘtergere