Pagini

05 noiembrie 2012

Astronomia pentru mine

Jupiter si satelitii sai pe 4 martie 2012


Din copilarie, am fost fascinat de aceasta realitate. Am fost interesat defapt mai mult de ceea ce exista dincolo de aceasta planeta dacat de ce exista in apropierea mea, pe care o cunosteam oricum. De ce? Pentru ca mi se parea si mi se pare si acum, ceva misterios, sa aud de planete care pur si simplu plutesc in spatiul cosmic, fara ca cineva sa le tina, de munti si cratere care se afla pe alte corpuri ceresti fara ca noi sa le atingem, de comete de dincolo de planete, care vin si pleaca in lumi indepartate.

     Atentia mea a fost sporita involuntar la aceste subiecte despre stiinta, fara ca sa imi placa fizica sau matematica, de la care chiuleam cand eram la liceu.
Ce este atat de extraordinar la acest cosmos? Este mort, nu e o vietate. Si totusi, facem ochii mari si gandirea atenta cand auzim despre o descoperire in astronomie. De ce oare? Pun pariu pe ce vreti, ca din cauza ca vrem sa gasim o alta alternativa, sa traim altfel, fiindca vrem o alta lume, mai buna, pe care aici nu am gasit-o a fi cum a-m vrea noi sa fie. Cautam un colac de salvare.

Un alt motiv pentru care ne place astronomia este cunoasterea. Vrem sa stim lucruri ce ne depasesc mai mult ca oricand, acum, in acest timp in care traim, deoarece stiinta s-a apropiat atat de mult de materializarea a ceea ce noi intotdeauna am crezut a fi fictiune.
Mintile oamenilor sunt dezinhibate de problemele cotidiene ce ii framanta, cand privesc un documentar de stiinta. Cand am vorbit cu cativa prieteni despre ce mai stiu si eu despre cosmos, am observat o relaxare psihica la ei, o detasare de realitate. Intrebarile au inceput sa curga si raspunsurile mele i-au facut sa viseze la o alta lume.
     Aceste povestioare nu tin de oamenii de pe pamant, de legi, facturi, banci, serviciu si religii, ci tin de lucruri neutre, pe care nu le putem judeca, deoarece sunt depaaaaaarte de noi, iar asta ne face sa ne oprim in loc si sa privim cu ochii mari, la ce se intampla la milioane si milioane de km departare de planeta.
Traim intr-un sistem solar, doar unul din miliardele de sisteme solare din univers, si inconjuram odata pe an o stea numita de noi Soare. Nu ai niciun motiv sa refuzi locul unde esti. Din acest moment esti cucerit de mirare, exaltare, de setea de a cunoaste. Functioneaza mai mult decat o religie, care iti spune lucruri pe care sa le faci chiar daca nu iti plac. Astronomia iti opreste timpul in loc, iar inima incepe sa iti bata rar. Incepi sa privesti in sus, si sa ai impresia ca privesti in jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu