Pagini

19 august 2012

Plinius intre doua mari intinse Poze prin telescop astronomic


Luna este mult mai puțin activă geologic decât Pământul. Spre deosebire de scoarța Pământului, a cărui plăci tectonice multiple se suprapun și se ciocnesc, au dat nastere la zone montane și
 la fundiri de mari distruse, crusta Lunii este o singură placă rigidă. O serie de caracteristici lunare
rezultă din deformarea crustei și includ compresii (scurtari) și tensionări (extensii). Caracteristicile tectonice sunt bine ilustrate în jurul bazinului Mare Humorum si Mare Serenitatis.
Craterului complex cu mai multi munti centrali Plinius, i se schimba aspectul considerabil în condiții de iluminare diferite.
In jurul lui Plinius exista o pătură deschisa la culoare provocată de impact, precum si dealuri neregulate pe podea, la nord.
 Observati cateva rilles arcuite, inclusiv Rimae Plinius, situate la nord de Plinius si zona mai întunecată înconjurătoare. Zonele mai întunecate evidențiază fluxurile de lavă care preced lava luminoasă a părților interioare ale scufundarii bazinului Mare Serenitatis. Rețineți, de asemenea Promontorium Archerusia și craterul Dawes.

Imaginile au fost obținute prin atașarea unei camere video direct în ocularul unui telescop astronomic de 8 inch (203 mm) Newtonian; din acest motiv câmpul vizual al ocularului a fost mărit.

În imaginea de mai jos sunt etichetate craterele şi alte caracteristici de pe Lună din regiunea respectivă. Pentru a înţelege cât mai bine această hartă fotografică, trebuie să reţineţi că eticheta cu numele sau litera craterelor mai mari, ar putea fi găsite în centrul acestora, iar la craterele mici, eticheta se găsește în jurul lor, de obicei deasupra.




Fotograf: Lupu Victor
Optica: Celestron telescop reflector C8 inci-newtonian, plossl 20mm, 2x Barlow
Mount: CG5 (EQ5)
Aparat: Sony HDR CX105 la 8x zoom optic

Marire totala: 800x
Filtru: Nu
Data: 20/07/2011
Locaţie: Baia Mare, România
Prelucrarea: Registax



                                      Foto mai sus a fost realizata in data de 20.07.2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu