Pagini

11 august 2012

Fenomene astronomice August 2012

In primul rand, in luna august, după cum se mişcă Soarele pe fundalul stelar, stelele rasar şi apun mai devreme cu aproximativ 4 minute decât în ziua precedentă. Aceste minute se adaugă până la o diferenţă de două ore pe lună, iar observatorii cerului, vor vedea în curând schimbări in acest sens. Până la începutul lunii noiembrie, Soarele va apune cu o oră pe lună mai devreme.
 În serile tarzii de vara si toamna "triunghiul de vara" (Vega, Deneb şi Altair), prin care Calea Lactee treceeste sus, în sud. În est, Cassiopeia, Pegasus şi Perseus, sunt în creştere, şi până la sfârşitul lunii, Jupiter,acum in Taur, va fi deasupra orizontului înainte de miezul nopţii.


2 august 2012 - Luna Plina. Pamantul va fi intre Soare si Luna, si deci, Luna va fi pe deplin luminata aşa cum se vede de pe Pamant. Această fază are loc la 05:27 ora Romaniei.
6 august 2012 - Roverul Curiosity pe Marte.Mars Science Laboratory (MSL) de la NASAare programat să aterizeze pe planeta rosie pe 06 august 2012 roverul Curiosity. Curiosity, este un rover autonom similar cu Spirit şi Opportunity roboti care au vizitat anterior planeta Marte. Acest rover mult mai mare va avea mult mai multe instrumente şi va efectua mult mai multe experimente decât cele anterioare. Camere de înaltă definiţie vor fotografia suprafaţa marţiană în timp ce alte instrumente vor examina probe de sol şi de aer şi vor fi in căutare de compuşi organici.
meteor_shower
12,13 august 2012 - Ploaia de meteori Perseide . Perseidele sunt una dintre cele mai bune ploi de meteori ce produc până la 60 de meteori pe oră la orele lor de vârf. Punctul radiant va fi în constelaţia Perseus, si provin din coada Cometei Swift-Tuttle.Găsiţi un loc departe de luminile oraşului şi priviti la nord-est, după miezul nopţii.

astrofotografie imagine jupiterregistax16
15 august 2012 - Marte intra in conjunctie cu Saturn.

15 august 2012 - Dimineata, Venus este la cea mai mare elongatie.
17 august 2012 - Luna Noua.  Luna va fi în mod direct între Pământ şi Soare şi nu va fi vizibila de pe Pământ. Această fază are loc la 17:54 ora Romaniei.
24 august 2012 - Neptun la opoziţie. Planeta Neptun va fi cel mai apropiată de Pământ şi faţa ei va fi pe deplin luminată de Soare. O opozitie se intampla atunci când o planeta este la o alungire de 180° şi astfel, apare opusă Soarelui pe cer. Acesta este cel mai bun moment pentru a observa Neptun. Datorită distanţei sale, acesta va apărea doar ca un punct albastru minuscul.
moon registax19
31 august 2012 - Luna Plina. Pamantul va fi intre Soare si Luna, si deci, Luna va fi pe deplin luminata aşa cum se vede de pe Pamant. Această fază are loc la 15:58 ora Romaniei. Deoarece aceasta este a doua Lună plină în aceeaşi lună, este cunoscuta sub denumirea de Luna Albastra. Acest eveniment rar se întâmplă doar o dată la câţiva ani.



In luna august avem ploaia de meteori, acesta fiind cel mai imprtant eveniment astronomic din calendarul lunii august si cateva conjunctii de planete. Mai trebuie adaugat si alinierea Lunii, Venusului si Jupiterului in data de 12 august.
Pe scurt in luna august avem:
-Venus, Jupiter şi Mercur pe cer dimineata
-Aterizarea roverului Curiosity pe Marte pe 06 august
-Perseidele, ploaia de meteori pe 12/13 August
-Conjunctia Marte-Saturn, aproape de Spica pe 15 august

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu