Pagini

15 martie 2014

De ce lumineazã Luna? (Q&A astronomie)





De ce lumineazã Luna? Este o întrebare pusã de un vizitator al acestui blog. Probabil cã şi tu ai ajuns la acest articol din acelasi motiv.

Luna lumineazã pe cerul nostru, luminã ce ajunge pânã pe Pãmânt, însã aceasta nu este produsã de ea. Luna reflectã de fapt lumina Soarelui, comportându-se ca o oglindã. Ba mai mult, Luna, este destul de aproape de noi încât sã îi ajungã acea luminã de la Soare, pânã pe Pãmânt. Când este Lunã plinã, ştim cu toţii cã putem sã vedem mult mai bine noaptea, decât dacã aceasta nu ar fi pe cer. Dar este tot destul de aproape de noi încât şi umbra Pãmântului sã ajungã pe ea, atunci când Pãmântul este poziţionat perfect între Soare şi Lunã, din perspectiva Pãmântului, Luna devenind roşiaticã, fenomen cunoscut sub numele de eclipsã de Lunã.

Sunt unele momente când Luna plinã lumineazã cu 20% mai mult decât lumineazã normal, atunci când este la perigeul sãu faţã de Pãmânt, adica cel mai aproape.


Luna plinã, reflectã în mod normal, doar 12 % din lumina Soarelui, datoritã compoziţiei solului întunecat la culoare a acesteia, şi 8% când e semilunã.
Vârsta Lunii: 27,32 zile
Distanță393,031 km
Faza26(0% = Nouă100= Completă)


Optics: Celestron C8 "-Newtonian telescope, plossl 20mm, 2x Barlow
Mount: CG5 (EQ5)
Device: Sony CX-130
Video mode: Full HD progressive 1920x1080
Filter: no
Date: 11/september/2012
Location: Baia Mare, Romania
Processing and editing: Sony Vegas 10

Imagine din 5 mai 2012.

Aveți întrebari din astronomie la care nu le găsiți răspunsul? Puneți o întrebare într-un comentariu în directorul de aici: Întrebări și răspunsuri astronomie.

2 comentarii: