Pagini

16 martie 2014

Câte stele sunt în galaxia noastrã Calea Lactee. (Q&A astronomie)

Galaxia NGC 6384. Credit:NASA/ESA. 

Cea mai mare parte din masa galaxiei nu este formatã din gaz interstelar şi praf de nebuloase. Cea mai mare parte a materiei luminoase este în stele. Masa galaxiei noastre este dominatã mai mult de materie neagrã care este ceva ce nu poate fi detectat de niciun telescop sau orice altceva în afarã de gravitaţia ei. Dar din materia luminoasã, cel mai mare procent îl au stelele.

Numãrul stelelor.

Oamenii de ştiinţa au studiat distribuţia masei stelelor în Calea Lactee. Ştim de exemplu şi cantitatea de luminã a fiecãrui tip de stea. Aşa cã mãsurând toatã cantitatea de luminã a galaxiei, numitã luminozitate, şi cunoscând masa, putem estima numãrul de stele care sunt în galaxie. Chiar dacã nu putem numãra fiecare stea, putem estima numãrul lor ca fiind în jur de 100 de miliarde.

Se pare cã în Calea Lactee sunt mai mult stele cu masa mai micã decât cea a soarelui nostru decât cu masa mai mare decât acesta.


Trebuie de ştiut ca mereu în orice galaxie, se nasc şi mor stele.

Noi vorbim în general de formarea stelelor în termeni de masã gazoasã care e convertitã în stele în fiecare an, şi numim asta rata de formare a stelelor. În galaxia noastrã chiar acum, rata formãrii stelelor este aproximativ 3 mase solare/an. Atâtea stele produce galaxia noastra anual.


Stelele formate, pot fi ori mai mici, ori mai masive ca Soarele nostru. De aceea, dacã se formeazã stele mai puţin masive ca Soarele nostru, cu atât mai multe se nasc pe an.


Dar ce ziceţi de rata stelelor la care mor? În galaxiile obişnuite ca a noastrã, o stea masivã ar trebui sã moarã ca o supernova la circa 100 ani. Stelele mai mici, cum este Soarele nostru, îşi sfârşesc viaţa sub formã de nebuloase planetare urmãnd sã se transforme în pitice albe, una în fiecare an.


Deci, fãcând o balanţã, avem o medie de 1 stea noua şi 1 stea care moare pe an în Calea Lactee. Aceste rate sunt diferite la alte tipuri de galaxii din Univers, dar nu foarte mult. Aşa cã estimãm cã la 100 miliarde de galaxii din Universul observabil, sunt 100 miliarde de stele care se nasc şi mor anual, care corespund cu aproximativ 275 milioane de stele care se nasc şi mor , în fiecare zi în tot Universul observabil.


Aveți întrebari din astronomie la care nu le găsiți răspunsul? Puneți o întrebare într-un comentariu în directorul de aici: Întrebări și răspunsuri astronomie.

5 comentarii:

  1. Se spunea acum 25-30 de ani ca in Calea Lactee sunt cca 4miliarde de stele...

    RăspundețiȘtergere
  2. Se spunea acum 25-30 de ani ca in Calea Lactee sunt cca 4miliarde de stele...

    RăspundețiȘtergere
  3. Oare in Calea Lactee este läcasul Sfant ,,dupä cum se aude ,,

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum se numesc cele mai vechi 2-3 stele din Galaxia Calea Lactee care se spune ca pot produce supernove ce pot sa afecteze Terra?

    RăspundețiȘtergere