Pagini

11 noiembrie 2013

Ce sunt Tauridele? Ploaia de meteori din noiembrie.


Punctul radiant Ploaia de meteori Tauride.

Ploaia de meteori Tauride (12 noiembrie).
Tauridele sunt o ploaie minoră de lungă durată de meteori ce produce doar aproximativ 5-10 meteori pe oră. Este neobișnuită prin faptul că este alcătuită din două fluxuri separate. Primul este produs de particulele de praf ale asteroidului 2004 TG10. Al doilea curent este produs de resturile lăsate în urmă de cometa 2P Encke.

În total, acest flux de materie este cel mai mare din Sistemul Solar interior. Având în vedere că fluxul de meteori este destul de răspândit în spațiu, pentru Pământ durează câteva săptămâni pentru a trece prin el, provocând o perioadă lungă de activitate meteorică, comparativ cu perioadele mai mici de activitate al altor curenți meteorici. Tauridele sunt,de asemenea alcătuite din materiale mai grele, pietricele în loc de granule de praf.

 Dușul are loc anual între 20 octombrie - 10 decembrie. Maximul de meteori va fi în noaptea de 12 noiembrie. Din păcate în 2014, luna plină le va bloca pe toate, în afară de cei mai stralucitori meteori.  Dacă sunteți extrem de răbdători, ați putea fi capabili de a captura câțiva. Cel mai bun moment de vizualizare va fi doar după miezul nopții de la un loc întunecat, departe de luminile orașului. Meteorii vor radia din constelația Taurului, dar pot apărea oriunde pe cer.


Ploaia de meteori Tauride 2008. Credit: Jeffrey Berkes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu