Pagini

08 noiembrie 2013

Asteroid ciudat cu 6 cozi ca de cometă descoperit.

Un set de imagini NASA Hubble Space Telescope, dezvăluie un set de șase cozi de cometa radiind dintr-un corp din centura de asteroizi, numit P/2013 P5.



Astronomii au descoperit un " obiect ciudat " ce seamănă cu un aspersor rotativ în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter . Descoperirea , a fost raportată on-line pe 7 noiembrie, ca o problemă a Astrophysical Journal Letters , care i-a facut pe oamenii de stiintă să se scarpine în cap și să caute o explicație pentru apariția parcă din alta lume a acestui asteroid .

 Asteroizii normali, apar pur și simplu ca puncte foarte mici de lumină . Acest asteroid bizar are șase cozi de cometă , cum ar fi de praf, care radiază de la el ca spițele de pe o roată . " Este greu de crezut că privim la un asteroid , ", a spus cercetătorul principal David Jewitt , un profesor de la UCLA din cadrul Departamentului UCLA Stiinte ale Pamantului și Spatiu și Departamentul UCLA de fizică și astronomie . " Am fost stupefiat când l-am văzut . Uimitor , structurile cozii se schimbă dramatic în doar 13 de zile. "

O interpretare este că rata de rotație a asteroidului a crescut până la punctul în care suprafața acestuia a început să se desprindă , ejectand praf în eruptii episodice , începând cu primavara anului trecut . Echipa a exclus un scenariu de un impact recent cu un alt asteroid , deoarece o mare cantitate de praf ar fi fost aruncată în spațiu dintr-o dată . Acest obiect , desemnat P/2013 P5 , a ejectat praf de cel puțin cinci luni , a spus Jewitt .

Asteroidul a fost prima oară văzut ca un obiect neobișnuit neclar, cu telescopul Pan - STARRS în Hawaii . Mai multe cozi ale sale au fost descoperite în imagini luate de Telescopul Spațial Hubble al NASA pe 10 septembrie 2013 . Când Hubble a revenit la asteroid la 23 septembrie, aspectul lui s-a schimbat total , apărea că o întreagă structură pivotează în jurul lui


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu