Pagini

09 februarie 2013

Cometa descoperita de Mt. Lemmon Sky Survey vizibila în aprilie!

C/2012 F6 (Lemmon), este o cometa de perioadă lungă, descoperită în constelatia Leu, la 23 martie 2012, de către A.R. Gibbs, folosind reflectorul de 1,5 m, la Mt. Lemmon Survey, situat la unirea Muntelui Lemmon cu Munții Catalina, la nord de Tucson, Arizona, Statele Unite ale Americii.

Cometa Lemmon, strălucește mult mai luminos decât era de așteptat, strabatand cerul emisferei sudice, la aproximativ 148 milioane km (0,99 UA) de Pământ.


Cometa Lemmon
Credit: Rolf Wahl Olsen- din Auckland, Noua Zeelandă
Cometa Lemmon,are pe o orbită eliptică, cu o perioadă de aproape 11.000 de ani. Aceasta este prima sa vizită in interiorul sistemului solar intr-un timp foarte lung. Cometa este stralucitoare din ce in ce mai mult in timp ce se apropie de Soare. curbele de lumina, sugerează că acesta va ajunge la magnitudinea 2 sau 3, similar cu stelele din Carul Mare, la sfârșitul lunii martie, când se apropie de Soare, la aproximativ aceeași distanță ca și Venus (0,7 UA) .

În momentul de față, cometa straluceste ca o stea de magnitudine 7, aproape de limita de vizibilitate cu ochiul liber. Pentru a capta detaliile slabe ale cozii cometei, Olsen a folosit un telescop de 10 inch, o camera CCD sensibila, și un timp de expunere de 1 oră si 17 minute.

Observatorii emisferei nordice, vor avea prima privire a cometei, la începutul lunii aprilie, dar până atunci, este un obiectiv exclusiv pentru astronomii din emisfera sudică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu