Pagini

24 ianuarie 2013

Sabine si Ritter Cratere lunare Imagini prin telescop astronomic


Sabine (30 km si 1,3 km adancime), este un crater lunar care formează o pereche cu craterul Ritter (29 km) la nord-vest, si sunt localizate pe bazinul Mare Tranquillitatis, la sud-vestMarginile acestor cratere sunt separate de o distanță de numai 3 kilometri. La vest este craterul Schmidt, în formă de castron și mai departe la nord sunt Manners și Arago.

Marginea exterioara a acestui crater este aproximativ circulară și relativ fara caracteristici. Podeaua are o pereche de cratere mici pe ea și există o creasta la marginea de vest a podelei.
Aproximativ 85 km sud-est, este "statio Tranquillitatis" (Baza Odihnei), locul de aterizare al misiunii Apollo 11, prima ființe umane pe Lună.

Ritter (29 km si 1,3 km adancime) este un crater asemanator cu Sabine, atat la dimensiuni, adancime cat si la forma, ceea ce ma duce cu gandul ca au fost create de impacturi succesive in aceeasi perioada.
La nordul lui, sunt 3 cratere mai mici, numite Ritter C (14 km), B (14 km), D (7 km), scrise dupa distanta lor fata de Ritter.

Alte caracteristici interesante ce pot fi observate in aceste imagini, este "zgarietura" Rima Ariadaeus, craterul Dalambre care este scufundat in umbra, dar si cratere mai mici ca d'Arrest, Whewell, Cayley, Dionysius sau Manners.



Optica: telescop Celestron C8-Newtonian,plossl 20mm,barlow 2x
Montura: CG5 (EQ5)
Aparat: Sony CX130

Filtru: nu
Data: 27.04.2012
Locatie: Baia Mare,Romania
Procesare: capturi video, FastStone Image Viewer

Imaginile au fost obținute prin atașarea unei camere video direct în ocularul unui telescop astronomic de 8 inch (203 mm) Newtonian; din acest motiv câmpul vizual al ocularului a fost mărit.

În imaginea de mai jos sunt etichetate craterele şi alte caracteristici de pe Lună din regiunea respectivă. Pentru a înţelege cât mai bine această hartă fotografică, trebuie să reţineţi că eticheta cu numele sau litera craterelor mai mari, ar putea fi găsite în centrul acestora, iar la craterele mici, eticheta se găsește în jurul lor, de obicei deasupra.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu