Pagini

06 ianuarie 2013

Delambre si Taylor Cratere de pe Luna in umbra


Imaginile au fost obținute prin atașarea unei camere video direct în ocularul unui telescop astronomic de 8 inch (203 mm) Newtonian; din acest motiv câmpul vizual al ocularului a fost mărit.

În imaginea de mai jos sunt etichetate craterele şi alte caracteristici de pe Lună din regiunea respectivă. Pentru a înţelege cât mai bine această hartă fotografică, trebuie să reţineţi că eticheta cu numele sau litera craterelor mai mari, ar putea fi găsite în centrul acestora, iar la craterele mici, eticheta se găsește în jurul lor, de obicei deasupra.



Craterul Taylor (41 km), se afla pe partea de est a Lunii.
Acest crater nu are nici o regiune lasata sa fie linsa. Totul e abrupt, in si in afara lui, desi este foarte tocit pe margini si pe varful central.
Privit de deasupra lui, nu oblic, Taylor este un crater circular, usor alungit in partea de sud. Podeaua lui este brazdata de cratere foarte mici. Nu exista alte caracteristici ce pot fi evidentiate pe podea, decat neuniformitatea ei, neuniformitate foarte raspandita la mai toate craterele din aceasta zona.
Lui Taylor, ii apartin mai multe cratere satelit, dintre care unul, in mod ironic, este mai mare ca el, si anume Taylor A. Printre ele enumeram pe Taylor AB, A, dar si E, care se afla pe marginea de sud est al lui Taylor.
Nu departe de acest crater, s-a desfasurat misiunea Apollo 16, la ... Km de acesta.
Craterul Delambre insa, este mai mare in diametru ca Taylor. Delambre (52 km), are o margine ascutita si este aproape perfect rotund. In centr nu prezinta nici un varf central. Privit in ansamblu de deasupra lui, exista un mic crater exact in centru. Marginea sa interioara este intinsa si terasata pana aproape de centru. Pe marginea lui de nord este un mic crater satelit numit Delambre D.

Optica: telescop Celestron C8-Newtonian,plossl 20mm,barlow 2x
Montura: CG5 (EQ5)
Aparat: Sony CX130

Filtru: nu
Data: 27.04.2012
Locatie: Baia Mare,Romania
Procesare: capturi video, FastStone Image Viewer
Imaginea de mai jos este realizata in 10 februarie 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu