Pagini

16 ianuarie 2013

Cratere la stanga Rupes Altai. Imagini prin telescop


La stanga lui Rupes Altai ("bordura" din partea stanga a imaginilor), (imaginile sunt vazute invers ca prin telescop), exista multe caracteristici de toate marimile, observabile mult mai bine in aceste fotografii, datorita conditiilor de iluminare a Lunii din acel moment, cand aceasta a avut doar 5 zile fiind luminata 29%.
Rothmann (42 km) si Lindenau (53 km), sunt doar cateva dintre multele cratere aflate in aceasta regiune bombardata in trecut de impacturi multilple destul de puternice. Este necesar sa va ghidati dupa fotografia de mai jos, pentru a intelege unde se afla aceste cratere.
Observati, ca fiecare crater are o caracteristica aparte. Craterul Rabbi Levi (81 km), prezinta in interiorul sau un lant de cratere mai mici, numite Rabbi Levi A, L, M, si D., pe cand craterul Rothmann, care are 42 de km, este mai mic decat craterul sau satelit Rothmann G, de 92 km.

Craterele Gemma Frisius (88 km), (in afara de A, B, si C) si Maurolycus (114 km), au fost in umbra la acel moment.
Ce e interesant la craterele acestei regiuni daca observati mai bine, este ca nu exista cratere cu varfuri centrale aflate pe podeaua acestora, ca in alte zine de pe Luna. Numai Piccolomini are un munte central, daca il observati in poza facuta in 27 februarie 2012 de mai jos.

Optica: telescop Celestron C8-Newtonian,plossl 20mm,barlow 2x
Montura: CG5 (EQ5)
Aparat: Sony CX130

Filtru: nu
Data: 27.04.2012
Locatie: Baia Mare,Romania
Procesare: capturi video, FastStone Image Viewer

Imaginile au fost obținute prin atașarea unei camere video direct în ocularul unui telescop astronomic de 8 inch (203 mm) Newtonian; din acest motiv câmpul vizual al ocularului a fost mărit.

În imaginea de mai jos sunt etichetate craterele şi alte caracteristici de pe Lună din regiunea respectivă. Pentru a înţelege cât mai bine această hartă fotografică, trebuie să reţineţi că eticheta cu numele sau litera craterelor mai mari, ar putea fi găsite în centrul acestora, iar la craterele mici, eticheta se găsește în jurul lor, de obicei deasupra.


Imaginea de mai jos a fost facuta pe 27 februarie 2012 in alte conditii de iluminare.

Mai jos: faza lunii la 27 aprilie 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu