Pagini

02 decembrie 2012

Gaură neagră Imposibil de monstruoasă mai masivă decât 17 miliarde de Sori, teoriile astronomilor despre evoluția galaxiilor este in colaps

Galaxia NGC 1277


Un obiect neobișnuit de masiv în centrul unei galaxii mici, este o provocare pentru teoria evoluției galaxiilor.

Un grup condus de Remco van den Bosch de la Institutul Max Planck pentru Astronomie, a descoperit o gaură neagră, care zguduie modelele actuale ale evoluției galaxiilor din temeliile ei. Acest monstru are 17 miliarde de mase solare și este astfel în mod semnificativ mai grea decat cum prezic modelele. Și chiar mai semnificativ: obiectul ar putea fi cea mai masiva gaură neagră descoperita până în prezent.

Capcană gravitațională invizibila: centrul galaxiei NGC 1277 disc adăpostește o gaură neagră, cu 17 miliarde de mase solare - una dintre cele mai masive descoperita vreodată.

Astronomii cred că există o gaură neagră super-masivă, la centrul fiecarei galaxii. Masele lor variază de la cateva sute de mii de mase solare, la câteva miliarde. Gaura neagra care a fost cel mai bine investigata, are aproximativ patru milioane de mase solare și stă la centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.

Studii ale maselor de galaxii îndepărtate și găurile lor  negre, s-au transformat intr-o relație interesantă: o gaură neagră ajunge de obicei, la doar o mică parte - în jurul valorii de 0,1 la suta - din masa totală a tuturor stelelor aparținând galaxiei-mamă. Deși această relație nu este complet înțeleasa, aceasta joacă un rol important în toate modelele actuale de evoluție a galaxiilor.


Colectia de galaxii: clusterul Perseus este la aproximativ 250 de milioane de ani lumina departare de Pamant. Galaxia NGC 1277 (cu săgeata) apare relativ compacta.

În timpul unei căutari sistematice care a început în anul 2010, echipa condusă de Remco van den Bosch, a depistat o gaura neagra, care ar putea strica această relație, în general, acceptata. Pentru a realiza acest lucru, astronomii au folosit telescopul Hobby-Eberly și imagini arhivate de telescopul spațial Hubble.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu