Pagini

30 decembrie 2012

Craterul Eminescu de pe Mercur - Cavități noi pe podea?

Noiembrie 19, 2012
Credit fotografii: Sonda Messenger/NASA
Narrow Angle Camera (NAC) of the Mercury Dual Imaging System (MDIS)


În cazul gropilor lui Eminescu (125 km), imaginea de mai sus oferă noi idei. Deși majoritatea golurilor sunt situate pe și în jurul vârfurilor centrale, dacă te uiți cu atenție vei vedea că există gropi mici situate pe partea dreapta sus a imaginii. Sunt aceste goluri mai tinere decât cele de pe vârfurile centrale și podeaua lui EminescuSe formează in prezent gropi în Eminescu?
Aceasta este intrebarea pe care si-o pun cei ce studiaza pozele trimise de sonda Messenger de la NASA. Eu am studiat poza de mai sus, insa nu vad acele goluri, gropi noi, nu, atata timp cat cei care au pus aceasta problema nu au marcat pe ea zona de discutat, fara nici o sageata spre zona pe care cei care citesc, sa o localizeze mai clar, sau, o fotografie mai veche in care nu existau unele caracteristici, si aceasta in care exista, pentru a se poate face diferenta.

Pentru a elucida problema, am trasat eu doua sageti pentru NASA pe fotografia de mai jos, spre zona la care cred eu ca se face referire in articolul lor.

Credit: NASA/Messenger 23 iulie 2012

Se crede  gropile sunt formate de vântul solar ce "împușca" în mod constant suprafața lui Mercurscotand afara depozite de materiale volatile, din crusta care a fost lăsată expusă de impact.

Mie mai interesante mi se par petele albe de albedo de pe, si dimprejurul varfurilor centrale, care la prima vedere ar parea ca este zapada. Este crusta mult mai diferențiata chimic, decat se credea anterior?

Eminescu este o "vârstă mijlocie", un fel de echivalent cu era Eartostheniana de pe Lunăfara culori distinctive sau albedo in afara de caracteristicile din jurul vârfurilor centrale in forma de inel.


Pe Decembrie 05, 2011, sonda MESSENGER, de pe orbita planetei Mercur, a trimis această imagine a vârfurilor centrale ale craterului Eminescu.


Craterul, a fost doar recent numit asa, în onoarea lui Mihai Eminescu, un poet consacrat și influentabil, care este considerat poet național in România, si considerat "tatal" limbii române moderne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu