Pagini

15 octombrie 2012

Particulele solare sursa probabilă a apei blocate în interiorul solui lunar.

                         Poza din 21 martie 2011

Sursa cea mai probabilă a apei blocate în interiorul solurilor de pe suprafața Lunii, este fluxul constant de particule incarcate din soare, cunoscut sub numele de vant solar, au concluzionat un cercetator si colegii sai la Universitatea din Michigan.

De-a lungul ultimilor cinci ani, observațiile sondelor spațiale și măsurători de laborator ale rocilor lunare aduse de Apollo, au rasturnat credinta luna este uscata.
În 2009, NASA a prabusit o proba într-un crater lunar permanent umbrit ce a ejectat un nor de material care a fost surprinzator de bogat în apă înghețată. Compuși de apă de asemenea, au fost detectate si în regoliti lunari, stratul de pulbere fină și fragmente de rocă, ce acopera suprafata Lunii.

Dar originea apei de suprafață lunară a ramas neclară. Este în principal rezultatul impacturilor de comete purtătoare de apa și alte bucăți de moloz din spațiu, sau ar putea exista alte surse? Modele teoretice de stabilitate a apei lunare, ce dateaza de la sfârșitul anilor 1970, sugerează că ionii de hidrogen (protoni) din vantul solar se pot combina cu oxigenul de pe suprafata Lunii, pentru a forma apa si compusi inruditi numiti hidroxili, care constau în un atom de hidrogen și unul de oxigen și sunt cunoscute ca OH.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu