Pagini

28 octombrie 2012

Furtună uriașă pe Saturn tin oamenii de știință in mirare (Video)

O furtună masivă care încercuieste planeta Saturn de aproape doi ani în urmă a fost mai puternică decât au crezut oamenii de stiinta.

Observațiile sondei spațiale Cassini de la NASA - care a detectat prima furtună în decembrie 2010 - arată enorma furtuna de pe Saturn trimis temperaturi în stratosfera planetei ajungand pana la 66 grade Celsius peste normal, potrivit unui nou studiu.

"Această temperatură este atât de extremăe aproape de necrezut, mai ales în această parte a atmosferei lui Saturn, care de obicei este foarte stabilă",spune autorul studiului de plumb Brigette Hesman, of the University of Maryland and NASA's Goddard Space Flight Center într-o declarație.


O imagine a lui Saturn luată în decembrie 2010 de către Cassini prezinta o furtună cu o extindere longitudinala și latitudinala de 10.000 de km și respectiv 17000 km.Extinderea latitudinala a capului furtunii este de aproximativ distanța de la Londra la Cape Town. O "coada" in curs de dezvoltare de la marginea de sud se extinde în continuare spre est.
CREDIT: Carolyn Porco and CICLOPS; NASA/JPL-Caltech/SSI



Acest video arata imagini in infrarosu luate de Cassini in perioada ianuarie 2011-martie 2012 in care se observa un vortex ce pentru o perioada a avut chiar si marimea petei rosii de pe Jupiter.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu