Pagini

02 septembrie 2012

Motoras urmarire Celestron cu controler Lacerta pentru montura CG4 EQ4/5





Intai incep a zice ca din 2008 de cand am telescopul, pana acum, nu am montat niciodata la el un motor de urmarire, pana pe 18 februarie 2012.
Am comandat un set de 2 motorase pentru axele RA si DEC, de la Celestron, cu viteze variabile de urmarire (1X, 2X, 4X, si 8X), cutie de control cu fir, cabluri, unitate de alimentare care functioneaza cu 4 baterii. Setul m-a costat 560 lei.
Functionau foarte bine pe montura, insa nici nu am apucat sa il incerc cu greutatile si tubul telescopului montate, pentru a vedea daca motorasele pot suporta greutatea, ca i-am ars telecomanda. Cum? I-am bagat un fir la sursa de la o centura de slabit, ce mergea pe 12V, iar motorasul avea nevoie doar de 6V.

Am incercat sa il repar la un atelier de reparatii electronice, dar niciun rezultat. Asa ca in aprilie 2012, am sunat la magazinul de unde am cumparat motorasul, si am cumparat pentru el o alta telecomanda, insa de alt tip, si anume Lacerta EQHC fabricata in Ungaria. Functioneaza bine si sunt multumit de ea.




Controlerele standard manuale ale monturilor EQ3 și EQ5 cu axe duale de conducere (versiunile fara GoTo), nu conțin porturi cu autoguider, însă aceste monturi ar putea fi utilizate pentru introducerea, de asemenea, in astrofotografie deepsky. Controlerul Lacerta EQHC, rezolvă urmatoarele probleme:
- vitezele de corecții programate, care sunt 0,5 x-2x-16x viteze siderale.
nu are doar o intrare pentru autoguider, dar si viteze programate pentru stele, luna și soare.
- la puterea de 6V (orice tensiune între 6V și 12V poate fi folosita),
- un autoguider poate fi conectat la portul instalat.
Deci, folosesc motorasele de la Celestron, conectate controlerul Lacerta.

In articolul urmator, voi arata cum se monteaza acesp motoras pe o montura de telescop.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu