Pagini

23 august 2012

InSight Urmatoarea misiune NASA in colaborare cu Franta si Germania




         Nici nu e mult de cand roverul Curiosity a ajuns pe Marte, si NASA a anuntat ca va avea in septembrie 2016 inca o misiune pe aceeasi planeta: InSight.
În timp ce Curiosity, de dimensiunea unei masini, este în căutarea de habitate în care viața microbiană s-ar putea dezvolta, noua sonda, mai mica, se va concentra asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul planetei.
Prin aceasta misiune ce implica aparatura, oamenii de stiinta spera sa inteleaga cum se formeaza planetele terestre cum este si a noastra. Aparatul, va penetra câțiva metri în solul marțian pentru a măsura proprietățile termofizice ale solului și cele electrice.
In aceasta misiune, vor contribui mai multe tari cu aparatura pentru testare, cum sunt S.U.A., Germania si Franta.

Centrul Aerospațial German, va participa cu Experimentul HP3, cu ajutorul caruia, vom înțelege structura, starea nucleului, dar și crusta, precum și evoluția termică a planetei Marte. Senzorii de pe HP3, au fost fabricati in colaborare cu Austria (Space Research Institute of the Austrian Academy of Science).

 Agenția Spațială a Frantei (Centre National d'Etudes Spatiales CNES), este de asemenea si ea implicata. Aceasta va contribui cu instrumente in misiunea  InSight numit "Experiment seismic pentru structura interioară" (SEIS).

Misiunea va fi condusă de W. Bruce Banerdt de la NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL), care va oferi instrumente de bord geodezice pentru a stabili axa de rotație a planetei, un brat robotic, și două camere folosite pentru a implementa și monitoriza instrumentele pe Marte.

In video de mai jos, membrii echipei misiunii Insight, explică modul în care nava va dezvolta cunostintele noastre despre istoria lui Marte si evolutia planetei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu