Pagini

22 august 2012

A cui este Luna? Cine are monopolul Lunii?


http://astrofotografieluna.blogspot.com

Cum am mai spus in alt articol, Luna nu este un obiectiv important pentru omenire, in ceea ce priveste colonizarea ei. Misiunile cu oameni sau fara, au aratat un mediu ostil, fara atmosfera, de culoare gri, cu temperaturi cand foarte joase, cand foarte ridicate, un loc nu tocmai recomandat de trait.
Insa cred ca ar fi timpul da ne intrebam serios in aceste timpuri in care tehnologia a avansat: A cui ese Luna?
Probabil exista tratate internationale in ceea ce priveste colonizarea spatiului.

Pentru militarizarea spațiului știm că există tratate pe baza legii internaționale a spațiului din "Tratatul spațiului cosmic".
 "Tratatul spațiului cosmic", limitează utilizarea Lunii și ale altor organisme ceresti, în scopuri pașnice și interzice în mod expres utilizarea acestora pentru testarea de arme de orice fel, efectuarea manevrelor militare, sau de instituire de baze militare, instalații, și fortificații.

Tratatul, interzice în mod explicit oricarui guvern la a pretinde o resursă cereasca, cum ar fi Luna sau o planetaacestea fiind moștenirea comună a omenirii. Art. II al tratatului prevede că "spațiul cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești, nu este supusă proprietatii naționale prin afirmația de suveranitatein scopul utilizarii sau ocupației, sau prin orice alte mijloace".
Există, de asemenea, Tratatul Lunii din 1979, care seamana destul cu  "Tratatul spațiului cosmic", .
Din ce in ce mai multe tari trimit pe Luna sateliti pentru fotografierea solului lunar. Deocamdata, nimeni nu se opune acestor misiuni de survolare, asta pana cand vor incepe sa isi doreasca sa construiasca o baza acolo, si vor cere sa li se recunoasca meritul de a avea un teritoriu acolo.

Cu totii stim ca se poate cumpara pamant pe Luna, in urma caruia ti se inmaneaza un certificat de proprietate. Eu unul nu cred ca cineva, sau orice institutie, poate vinde teren pe Luna, pentru ca nu vad sa aiba nimeni dreptul acum, insa sunt siguri ca vor veni momente in care aceasta problema va fi larg dezbatuta.
Dupa ce criterii se va imparti Luna? Se va tine cont de cei care au pasit primii pe Luna? Adica la fel ca Cristofor Columb care a descoperit America? Este posibil ca acum sa aiba americanii monopolul pe Luna? Se va imparti Luna pe state, sau preferential, in masura fiecarui stat care si-a dat interesul pentru explorarea ei?

Este bine cunoscut faptul că si candidații pentru președinție la Statele Unite, spun o mulțime de lucruri in campaniile lor electorale. De exemplu, cazul lui Newt Gingrich, care daca ar fi fost ales președinte, americanii ar fi merge direct pe Lună! El a spus: "Până la sfârșitul celui de-al doilea mandat, vom avea prima bază permanentă pe Lună și va fi americană. Asta înseamnă că eu sunt vizionar? Cu siguranta.".

Fotograf: Lupu Victor
Optica: Celestron telescop reflector C8-newtonian, plossl 20mm, 2x Barlow
Mount: CG5 (EQ5)
Aparat: Sony ericsson K850i
Filtru: Nu
Data: 09/10/2010
Locaţie: Baia Mare, România

Un comentariu: