Pagini

28 aprilie 2014

De ce Steaua Polarã stã fixã pe cer? (Q&A Astronomie)

Steaua Nordului (Polarã sau Polaris). Credit: în imagine.



Relativ cu toate mişcãrile, cu atâtea spirale şi spirale multi-direcţionale ale Sistemului Solar şi Galaxiei, cum de Steaua Polarã (Polaris sau Alpha Ursae Minoris) stã fixã pe cer? Cum putem înţelege asta vizual?


Steaua Polarã este pur şi simplu una din stelele vecine cu noi la aproximativ 200 ani luminã distanţã, spre care se întãmplã sã o indice polul nord al planetei noastre. În alte perioade, de exemplu când s-au construit piramidele, steaua care indica nordul a fost Thuban (Alpha Draconis). Acum 2014 ani, nu exista nicio stea a nordului.


Steaua Polarã de acum, va fi cel mai aproape de polul nord prin 2105, apoi, începând cu anul 2500, iarãşi nu va mai exista nicio stea a nordului pentru o perioadã de aproximativ 3000 de ani, pânã când este posibil ca Gamma Cephei sã fie urmãtoarea pe listã.


Acest proces se numeşte precesia axei polare, cu o orbitã de 25,800 de ani, mãsurând un cerc cu un diametru de 47 de grade (23,5 dublat) pe cerul nostru.


Steaua strãlucitoare Vega, va fi Steaua Nordului peste 13,000 de ani, şi a fost Steaua Nordului acum 13,000 de ani, în timpul ultimei ere glaciare.


Pentru a rãmâne pe subiect, Steaua Polaris, cu toate stelele vecine ei, par a rãmâne relativ fixe datorita distanţei foarte mari pâna la ele, dar şi pentru cã cele mai multe dintre ele se învârt împreunã în Calea Lactee în aproape acelaşi plan, trebuindu-le 250 milioane de ani sã facã o orbitã în jurul Galaxiei.


Aveți întrebari din astronomie la care nu le găsiți răspunsul? Puneți o întrebare într-un comentariu în directorul de aici: Întrebări și răspunsuri astronomie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu